Otvoreni klub

Društvo za razvoj dece i mladih

Omladinska mreža

Kako je nastala Omladinska mreža?

Omladinska mreža nastaje 2003. godine u okviru projekta „Živeti zajedno“, koji je podržavala Pestaloci dečja fondacija iz Švajcarske. Ideja projekta bila je da se mladi, koji su senzibilisani za temu interkulturalnosti i prihvatanje različitosti, osnaže za učešće u svojoj lokalnoj zajednici. Mladi su završavali različite radionice, da bi vremenom postajali aktivni članovi društva i počeli da pokreću inicijative za rešavanje problema u svojoj okolini. Nakon završetka projekta 2011. godine, Omladinska mreža nastavlja sa radom do danas, kao jedan od najznačajnijih programa Otvorenog kluba.

Šta je Omladinska mreža?

Omladinska mreža je grupa mladih aktivista koji su završili radionicu interkulturalnosti ili prava deteta. Čini je oko 60 mladih, koji su uglavnom srednjoškolci. Neki dođu još od VIII razreda, ostanu u Omladinskoj mreži tokom cele srednje škole i nastave da dolaze, čak i kao studenti. Često se dešava da nekadašnji učesnici radionice postanu voditelji ili budu uključeni u različite projektne aktivnosti.

Ko može biti član?

Svako ko želi da bude društveno aktivan, a ide u srednju školu ili VIII razred osnovne škole, može postati član Omladinske mreže. Nije važno u koju školu ide, jer se u Otvorenom klubu neguje različitost i upravo je ona ta koja daje najbolje rezultate u radu. Mladi se sastaju na osnovu onoga po čemu su slični, ali razvijaju se na osnovu onoga po čemu se razlikuju, uče jedni od drugih, razmenjuju iskustva, uče da razumeju i prevazilaze razlike, a onda, zajedno kreću u aktivizam.

Kako postati član?

Kako bi se mladi dovoljno osnažili da bi mogli da postanu društveno aktivni, oni moraju da završavaju različite radionice i treninge. Ono što je neophodno za početak jeste da završe ciklus radionica interkulturalnosti, koji se održava najmanje dva puta godišnje, u periodu oktobar – januar i februar – jun. Na radionicama mladi uče o toleranciji, stereotipima, predrasudama i kako da upoznaju, razumeju i prihvate ono što je različito. Tako „otvorenog uma“ mladi mogu da učestvuju u drugim programima Otvorenog kluba;

– debate, gde uče da argumentovano diskutuju, razvijaju komunikacione veštine i da se zalažu za određeni stav;

– zagovaranje za prava deteta, u okviru koga uče koja prava imaju i kako da se zalažu za njih, ali i kako da zagovaraju za ostvarivanje prava druge dece, naročito iz osetljivih grupa;

– obuka za vršnjačke edukatore, gde mladi imaju prilike da nauče kako da vode radionice svojim vršnjacima i dalje šire informacije o temama koje su im važne;

– muzička radionica, koja podrazumeva razumevanje različitosti, kultura, tradicije i nediskriminacije kroz istoriju razvoja muzičkih stilova i žanrova;

– forum teatar, interkativno amatersko pozorište koje nudi mladima mogućnost da, na kreativan način, skrenu pažnju na neki društveni problem i promovišu njegova rešenja.

Najzainteresovaniji učesnici radionica postaju članovi Omladinske mreže.

Šta radi Omladinska mreža?

Članovi se sastaju svakog ponedeljka u 20:15h u prostorijama Otvorenog kluba (Trg Učitelj Tase 2, Niš) mapiraju probleme u gradu i pokušavaju da ih reše, planiraju dalje akivnosti, nove edukacije, osmišljavaju ulične akcije, prave planove za zagovaranje, predlažu inicijative itd. Iz redova Omladinske mreže Otvorenog kluba biraju se vršnjački edukatori, volonteri za različite kulturne i sportske manifestacije, kao i učesnici u drugim projektima Otvorenog kluba, treninzima, razmenama, kampovima i međunarodnoj razmeni u dečjem selu Pestaloci u Švajcarskoj.

U čemu je značaj Omladinske mreže?

Mladi rado dolaze u Otvoreni klub, kako zbog pozitivne atmosfere, tako i zbog zanimljivih programa. Omladinska mreža im omogućava da se iskažu na pravi način, a istovremeno rade društveno korisne stvari. Jednostavno – mladi su puni energije, a Otvoreni klub je mesto gde oni mogu da je kreativno ispolje. To je mesto gde oni ne samo da uče o svojim pravima, već i žive svoja prava – na primer pravo na partcipaciju – da budu pitani, da budu saslušani, da njihovo mišljenje uvek bude uzeto u obzir, da zaista uvek budu uključeni u donošenja svih odluka koje ih se tiču. Takođe to je mesto gde se druže, gde uče na drugačiji, zanimljiv način, gde se „osposobljavaju za život“, uče da budu odgovorni, imaju prilike da učestvuju u mnogobrojnim interesantnim programima i da čak i sami kreiraju neke.