I roditelji se pitaju

Održana panel diskusija u ZaječaruU četvrtak, 01. decembra 2016. godine u Zaječaru održana je četvrta od pet panel diskusija u okviru projekta "Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije". Panel je održan u prostorijama Omladinskog centra u Zaječaru u periodu od 12 do 14 časova, a na panelu je prisustvovalo 53 učesnika, predstavnici predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola iz Zaječara i okoline, predstavnici lokalne samouprave, gradski većnik, koordinator za pitanja Roma, Kancelarije za mlade grada Zaječara, kao i predstavnici lokalnih udruženja građana i medija.

Na samom početku prikazan je kratki animirani film "Diskriminacija - Ninina priča", nakon čega je usledilo predstavljanje programa, projekta "Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije", realizovanih aktivnosti iz prethodnih ciklusa, kao i "Vodič za roditelje - prepoznavanje i procesuiranje diskriminacije". Zatim je usledilo predstavljanje "Pravilnika o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije od strane zaposlenog, deteta, učenika ili trećeg lica u ustanovi obrazovanja i vaspitanja" koji je prisutnima prezentovao pravnik YUCOM-a, Milan Filipović. Pored predstavljanja pravilnika, pravnica YUCOM-a je prisutnima predstavila i dva YUCOM-ova priručnika "Diskriminacija? Ne u mojoj školi! Jedna škola za sve! - priručnik za srednjoškolce i njihove roditelje" i "Borba protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu - Priručnik za nastavnike i stručne saradnike". Nakon toga, usledila je aktivna diskusija, uz pitanja učesnika, izvođenje zaključaka i zatvaranje panela.

Panel diskusija je realizovana u okviru projekta ''Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije" koji realizuje Koalicija za monitoring inkluzivnog obrazovanja koju predvodi Društvo za razvoj dece i mladih - Otvoreni klub iz Niša, u saradnji sa partnerskim organizacijama, članicama Koalicije, UG "Roditelj" iz Beograda, Užičkim centrom za prava deteta iz Užica, UG "KOKORO-Bor" iz Bora i UG "Dečja radost" iz Zaječara. Podršku Koaliciji i roditeljima tokom trajanja projekta pruža i Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM iz Beograda. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Fondacijom za otvoreno društvo, Srbija.

 

Sva prava zadrzava Otvoreni klub