I roditelji se pitaju

Održana panel diskusija u BeograduU sredu, 14. decembra 2016. godine u Beogradu održana je i poslednja od pet panel diskusija u okviru projekta "Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije". Panel je održan u amfiteatru OŠ "Lazar Savatić" u Zemunu u periodu od 12 do 14 časova, a na panelu je prisustvovalo ukupno 15 učesnika, predstavnici predškolske ustanove i osnovne škole, predstavnici učeničkog parlamenta, zatim predstavnici Otvorenog kluba i YUCOM-a, a posebna gošća bila je gospođa Ivana Filipov, pravnica i savetnica u kancelariji Poverenice za zaštitu ravnopravnosti iz Beograda.

Nakon prikazivanja kratkog animiranog filma "Diskriminacija - Ninina priča", usledilo je predstavljanje programa, projekta "Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije", realizovanih aktivnosti iz prethodnih ciklusa, kao i "Vodič za roditelje - prepoznavanje i procesuiranje diskriminacije". Pravnik YUCOM-a, Milan Filipović, prisutnima je prestavio "Pravilnik o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije od strane zaposlenog, deteta, učenika ili trećeg lica u ustanovi obrazovanja i vaspitanja", kao i dva YUCOM-ova priručnika "Diskriminacija? Ne u mojoj školi! Jedna škola za sve! - priručnik za srednjoškolce i njihove roditelje" i "Borba protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu - Priručnik za nastavnike i stručne saradnike". Nakon toga, usledila je diskusija, uz pitanja učesnika, izvođenje zaključaka i zatvaranje panela.

Panel diskusija je realizovana u okviru projekta ''Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije" koji realizuje Koalicija za monitoring inkluzivnog obrazovanja koju predvodi Društvo za razvoj dece i mladih - Otvoreni klub iz Niša, u saradnji sa partnerskim organizacijama, članicama Koalicije, UG "Roditelj" iz Beograda, Užičkim centrom za prava deteta iz Užica, UG "KOKORO-Bor" iz Bora i UG "Dečja radost" iz Zaječara. Podršku Koaliciji i roditeljima tokom trajanja projekta pruža i Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM iz Beograda. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Fondacijom za otvoreno društvo, Srbija.

Sva prava zadrzava Otvoreni klub